31 December 2012
Masa Yang Diberi Kepada Kita Dikurniakan Sesaat Demi Sesaat. Maka Kita Perlu Menggunakannya Sesaat Demi Sesaat :)
// Nadiathul Azman
Hi

"Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang"

Jika engkau mahukan teman, cukuplah Allah sebagai teman. Jika engkau mahukan musuh, cukuplah nafsu sebagai seteru.

Entries About Stuff



Tapak


Tulislah yang baik-baik, walaupun diri belum baik. Sekurang-kurangnya, itu sudah menyelamatkan kita daripada menulis yang buruk-buruk.

 Peminat
No harsh word here
URL blog not email
Please be nice
Respect others site


Kebelakang


Credits

Template By: Nurul AtiQah
Edited By: Nadiathul Kamaliah
Others:   



Inai Homemade

Assalamualikum Warahmatullahi Wabarakatuh :)


Sekarang dah ramai kan pakai inai. Inai 'colgate', inai daun. Tapi ade jugak orang pakai inai homemade. First nampak kawan pakai. Warna pink. Lawa. Ingat kan pakai kuitik, rupanya tak. Katanya buat sendiri. Takkan guna inai daun pulak kan? Puas buat research kat google. Dari bahan-bahan dia, cara dia senang je nak buat. Petik jari je tau!

Bahan-bahan;

1. Pencuci pinggan, sabun axion.
2. Mangkuk kecil.
3. Sudu kecil dan sudu besar.
4. Kapur sireh.
5. Pewarna makanan.

Tak banyak pon bahan-bahan dia.

Cara-cara;

1. Ambil 1 sudu besar sabun axion. Kemudian pindahkan ke dalam mangkuk.
2. 1/2 sudu kecil kapur sireh. Campurkan ke dalam mangkuk.
3. Masukkan pewarna makanan. Tak kisah nak warna apa. Tapi jangan letak banyak sangat. Nanti cair.
4. Kacau sehingga sebati.
5. Ratakan ke atas kuku menggunakan cotton bud.

CONTOH

p/s; Inai ini tak melekat pada kulit, so korang jangan risau. Dia hanya melekat di kuku sahaja. Tetapi pada sesiapa yang sensitif bila terkena kapur sireh dia akan rasa pedih-pedih. Sakit nye tu boleh tahan. Umpama terkepit kuku di celah pintu.
Sebab sebelum ni ada kes seorang kanak-kanak beli inai homemade kat kedai. Kuku kanak-kanak tu mereput dan bertukar warna hitam. Bahaya!



1 Comments:

Blogger Unknown said...

Macam tu rupanya cara buat inai homemade tu. Banyak orang jualkan, nanti nak try buat sendiri guna 'resepi' nie. Haha

November 24, 2014 at 1:50 PM  

Post a Comment